Voňavý a lahodný kohoutek na víně

Francie je jednou z gastronomických velmocí, a hlavně jejich kulinářství minulého století ovlivnilo celý civilizovaný svět. Francouzské restaurace prosperují po celém světě a svými delikatesami doprovázenými kvalitním tradičním vínem hostí své návštěvníky.
Klasikou v jídlech, které se připravují s použitím vína k vaření je kohout na víně. Najdete nespočet receptů s odlišnostmi a jediné, co je spojuje je kvalitní dobré víno z Francie. A správný kuchař ví, že čím se podlévá maso, to se také popíjí k jídlu. Proto si nezapomeňte vína obstarat dostatečné množství.modré hrozny
Volba masa je často probírané téma. Pokud chcete, aby se jídlo přiblížilo tomu, co čtete v receptu, vsaďte na mladého dobře rostlého kohouta z vesnického dvora. Kdo má možnost někdy jíst drůbež ze dvora, zná rozdíl mezi kupovaným halovým kuřetem, co má na svůj růst pár týdnů a mezi mladým kohoutem, co se zjara vyklubal a v zimě nás potěšil na talíři. Sice u nás nenajdete velký výběr                 srovnatelný s francouzským tržištěm, kde má i drůbež v kuchyňské úpravě ponechanou hlavu s peřím, aby bylo opravdu jasné, že zaplatíte za to, pro co jste přišli, tak i v naší domovině kohouta seženete. Jednou z možností je tržiště, kde nabízí drobní chovatelé přebytky ze svých chovů anebo se poptáte u sousedů, známých atd.francouzská viniceNěkdo má určitě příbuzné, kteří drůbež chovají, a protože na dvoře není místo pro dva kohouty, většina z nich má osud jasný. Dobře živený venkovský kohout středně těžkého plemene může mít i přes 4 kg, takže z něj s trochou šikovnosti uděláte pěkných 8-10 porcí a poměrně snadno tak nakrmíte rodinnou sešlost, která navíc ocení to dobré víno, které budete při rodinném obědě podávat. Burgundské víno je určitě volba, která vás a vaše hosty nemůže zklamat a při použití k úpravě kohouta rozehraje na talíři symfonii chutí a vůní, na kterou budou všichni zúčastnění ještě dlouho vzpomínat.